12817
12:12 27.082018

У Перечині перець подешевшав на 5 грн., баклажани – на дві гривні, а помідори й огірки подорожчали

Економіка 4890

IMG_20180817_172656Перечин розташований за 20 км від Ужгорода, проживає тут 7200 чол. Мало хто з перечинців вирощує городину, бо вигідніше купити, ніж самому сіяти-садити-копати-підживлювати-полоти бур’яни-доглядати. Причина в тому, що ґрунти тут неродючі, та і місцевий люд не звик працювати на землі. Тому, мовою місцевих, тут не наповідаються на ціни.

В одних черги, а інші виглядають покупця

Отож, говоримо про ціни на овочі та фрукти у Перечині. Кожен власник торгової точки ставить ціни які хоче – на власний розсуд. Буває, що один і той же коренеплід на одній точці можна купити за 15 грн., а на другій – за 25. З боку покупця не може бути жодних претензій, бо ж, як кажуть перекупники, це бізнес.

На ринку в Перечині та магазинах можна спостерігати таку картину: на одних торгових точках продавець цілий день крутиться як білка в колесі, бо клієнти шикуються у чергу і терпляче чекають, а на інших продавці нудьгують, скаржаться, що «нема людей», «в людей нема грошей». Люди то є, і гроші мають, але отоварюються там, де до них привітно ставляться, шіковно обслуговують і товар дешевший. На гривню-дві-п’ять. Здавалося б, що тепер гривня-дві-п’ять?! Мізер. Але купуючи ташку продуктів для сім’ї, можна зекономити чималу суму.

У вихідні ціни підвищуються

Пані Мар’яна має торгову точку на автостанції. Обслуговує і покупців. Привітна, шіковна, порадить, якої торгової марки купити сметану, майонез чи ковбасні вироби. Хтось просить дешевший товар, хтось надає перевагу якості. Асортимент – чималий. В неї в продажу є майже всі овочі та фрукти. Приділила увагу і кореспонденту «Карпатського об’єктиву» і розповіла про ціна на сезонні овочі та фрукти. Переставила і ящик з баклажанами, аби я зробила вдале фото. За що щиро дякую. Вся городина в неї закарпатська, зокрема з Іршавщини та Виноградівщини.

Кілограм картоплі коштує сім грн. Така ціна тримається півтора місяця. Кабачки – також сім. Якщо картопля користується попитом – з неї можна приготувати будь-які страви, то кабачки залежуються. Огірки та помідори протягом сезону ідуть «на ура». Тиждень тому кілограм огірків для споживання коштував 7-8 грн., а тепер – десять. Для консервації – 15.

17 серпня кілограм дрібних помідорів Мар’яна продавала по 6 грн., для консервації – по 7-8, а сьогодні, 26-го, – по 10. Відбірні – по 15 за кг. Кілограм жовтих править по 18, десять днів тому були по 15. За три жовті помідори (люблю цей сорт томатів) плачу 9 грн. За півгодини куплю у магазині три червоні томати, трохи менші, і заплачу 4,5 грн. Кілограм продають тут за десятку.

– У вихідні ціни підвищуються. Ціни диктують гуртівники, – пояснює Мар’яна. Такий аргумент наводить і продавчиня магазину, який закріпив за собою назву «Штатик», – Галя. «У четвер гарні червоні помідори продавала по 7 грн., а у п’ятницю після обіду привезли дорожчі на три грн. Неділя, Сята Маря, то ціни підвищуються», – зауважує.

Кілограм цибулі – десятка, часнику – 50. Торік зубкатий коштував дорожче на двадцятку. «Фермери Виноградівщини посадили і виростили більше часнику, як торік, тому і ціна нижча», – каже Мар’яна.

Коренеплід, який побив рекорд у ціні

Морква – найпопулярніший коренеплід у господинь – додаємо майже у всі перші страви. Ну який бульйон, суп, борщ без моркви? Ото ж бо. Цей коренеплід побив усі рекорди у ціні – у червні кілограм моркви коштував 40-44 грн. І не тільки у Перечині, а і у Мукачеві, де завжди базар був дешевший, як у гірських районах. Золота морква – казали покупці. Але – що робити – розводили ми руками і купували. У соцмережах жартували: кг бананів – 20 грн., моркви – 40, можливо у салат олів’є замість моркви додавати банани?!

– Моркву, петрушку дуже важко виростити. Градобій у червні все побив, тому і ціни такі високі. Останніми роками жителі багатьох сіл Перечинщини навіть не сіють моркву і петрушку, бо вона не родить, – додає моя співрозмовниця. Наразі кілограм оранжевого коренеплоду в Перечині можна купити за 15-20 грн.

Протягом тижня перець подешевшав на 5 грн. «До вересня ціна буде падати, бо сезон», – каже Мар’яна. Тепер за кіло перцю править по 20 грн. Білокачанна капуста все ще коштує десятку. П’ятку додав у ціні карфіол: тиждень тому коштував 20 грн., 26 серпня – 25 грн. Кольрабі у Перечині мало хто продає – цей вид капусти, без якого поливка – не поливка, тут не у пошані. Минулого понеділка на Зеленому ринку в Ужгороді середній кольрабі я купила за 7 грн., трохи більший господиня продавала за десятку.

Наразі сезон на баштанні. Кілограм смугастого гарбуза коштує 6 грн.

Любимо поласувати і плодами садових дерев. Кілограм яблук, вирощених на Ужгородщині, у Мар’яни можна купити за 15 грн. Яблучка гарні – як намальовані, та ще і ароматні. Кг мохнатих персиків – за 30 грн., нектаринок – 45, винограду – 35. Любителям бананів доведеться викласти 30 грн. за кг, а лимонів – 50. Сезон консервації та поповнення організму вітамінами триває.

Тетяна Грицищук, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Як отримати безоплатно послуги з реабілітації в медзакладах Закарпаття: усе, що потрібно знати
12:40
ПрАТ «Закарпаттяобленерго» нагадує, чому категорично заборонено розпалювати вогонь в охоронних зонах об’єктів енергетики
12:20
На Ужгородщині відбулися змагання з важкої атлетики
12:02
Нацгвардійці провели урок мужності для ліцеїстів Мукачева
11:51
Дві команди ужгородських «Карпат» боротимуться в Кубку України
11:29
Понад 14 000 школярів планують оздоровити цьогоріч на Закарпатті
10:30
Міжнародні організації розглядають можливість реконструкції гуртожитку Берегівського ліцею
10:12
Берегівський мер розповів про оформлення дозволів на в’їзд, перебування, проживання, провадження робіт і пропуск у прикордонну смугу
09:51
На Закарпатті з’явилося 5 нових паспортних станцій у ЦНАПах
09:34
Вокалісти Академії культури і мистецтв виступали у храмі в Угорщині
09:17
Всі новини