12256
23:49 24.072018

Угорщина вкотре надала Закарпаттю гуманітарну допомогу – 3 тонни хлору для очистки питної води

Економіка 3240

У вівторок, 24 липня на українсько-угорському пункті пропуску «Тиса» відбулася передача партії рідкого хлору, який використовується для знезараження питної води.

DSCN7058

Нагадаємо, що через зупинку українського підприємства «Дніпро-Азот» запасу хлору для безперебійної роботи насосно-фільтрувальних станцій області залишилося на кілька тижнів. У разі відсутності хлору підприємства змушені будуть припинити свою роботу й зупинити централізоване постачання води населенню, що неминуче призведе до спалаху інфекційних хвороб.

На прохання голови Закарпатської ОДА Геннадія Москаля до Генерального консула Угорщини в місті Ужгород  Йожефа Бугайла в Закарпаття в якості гуманітарної допомоги було ввезено 3 тонни хлору – 48 спеціальних балонів, загальною вартістю 6 млн форинтів.

«Губернатор Закарпаття звертається до нас вже не  вперше і коли зараз виникла така гостра потреба в очистці питної води ми звісно одразу відгукнулися. Я вважаю, що чиста питна вода, яка досягається завдяки очисній дії хлору не залежить ні від національності, ні від будь-якого іншого чинника – це є однаково важливо для всіх», – наголосив Генеральний консул Угорщини.

Йожеф Бугайла зауважив, що Україна приділяє недостатньо уваги проблемам Закарпаття. У свою чергу, Угорщина як добрий сусід завжди готова допомагати Закарпаттю вакцинами, сприяти розвитку інфраструктури та ремонту доріг: «Те, що наші стосунки наразі досить напружені не означає, що ми відмовимо в наданні допомоги – це природньо, що ми відгукуємося одразу коли надходить таке прохання».

Варто додати, що ця допомога надається з власних запасів Угорщини, адже на території країни працює завод з виробництва рідкого хлору.

Геннадій Москаль розповів, що 18 водоканалів області користуються хлором для очистки води, а інші використовують артезіанську воду, яка не потребує хлорування: «Наш організм на 80 % складається з води, якщо її не буде ми не виживемо. На скільки я знаю, угорську хлоровану воду можна пити навіть з-під крану, а нашу потрібно кип’ятити чи купувати фільтри для очистки».

Керівник області зазначив, що Угорщина пообіцяла надати загалом 15 тонн хлору. У випадку, якщо ситуація з хлором в Україні не налагодиться сусіди нададуть нам решту 12 тонн.

«Ми не можемо сидіти осторонь, тому звернулися до уряду Угорщини за допомогою і вони одразу відгукнулися. Крім пустих заяв, що підприємство «Дніпро-Азот» відновить свою роботу ми хлору ще не бачили. Проблемою є й те, що всі водоканали області мають мільйонні борги – потрібно буде складати нові договори із заводами, а через борги вони можуть відмовити у підписанні нових угод щодо постачання хлору. Тому обіцяний сусідами резерв нам може знадобитися», – повідомив губернатор Закарпаття.

Зауважимо, що отриманого хлору для очистки питної води водоканалам області вистачить приблизно на 1,5 місяці.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
«Ужгород за чисте довкілля»: екоакція в УжНУ
13:17
Як отримати безоплатно послуги з реабілітації в медзакладах Закарпаття: усе, що потрібно знати
12:40
ПрАТ «Закарпаттяобленерго» нагадує, чому категорично заборонено розпалювати вогонь в охоронних зонах об’єктів енергетики
12:20
На Ужгородщині відбулися змагання з важкої атлетики
12:02
Нацгвардійці провели урок мужності для ліцеїстів Мукачева
11:51
Дві команди ужгородських «Карпат» боротимуться в Кубку України
11:29
Понад 14 000 школярів планують оздоровити цьогоріч на Закарпатті
10:30
Міжнародні організації розглядають можливість реконструкції гуртожитку Берегівського ліцею
10:12
Берегівський мер розповів про оформлення дозволів на в’їзд, перебування, проживання, провадження робіт і пропуск у прикордонну смугу
09:51
На Закарпатті з’явилося 5 нових паспортних станцій у ЦНАПах
09:34
Всі новини