12053
18:22 9.072018

Банк ЄС надає 75 млн. євро на підтримку інвестицій у сфері безпеки дорожнього руху

Економіка 4383
  • Кредит ЄІБ отримають п’ять ключових міст, зокрема Київ
  • Окрім того, інвестиції сприятимуть переходу на більш екологічно чисту систему громадського транспорту, а також економічному зростанню369

Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) надає кредит у розмірі 75 млн. євро у вигляді інвестицій у безпеку міських доріг п’яти українських міст: Дніпра, Харкова, Києва, Львова та Одеси. Загалом, у цих містах проживає 7 млн. людей. Покращення безпеки дорожнього руху є одним з пріоритетів української влади. Вона прагне зменшити кількість ДТП та їх жертв, а також створити сучасну транспортну систему, яка би сприяла економічному зростанню. На підготовку проекту, посилення потенціалу  та моніторинг  Інвестиційний інструмент сусідства (NIF) надає грант від ЄС у розмірі 4,25 млн. євро. Кредит ЄІБ зможе доповнити грант Євросоюзу, надаючи більше ресурсів задля сприяння модернізації ключової міської інфраструктури. 

Міста, де буде проведено модернізацію інфраструктури, є одними з найважливіших в Україні з населенням від понад 700 тис. у Львові до близько трьох мільйонів у Києві.

Організатором проекту є Міністерство інфраструктури України; кінцевими отримувачами фінансування ЄІБ є органи місцевої влади вищезгаданих міст. Метою інвестицій є усунення найнебезпечніших ділянок доріг завдяки покращенню зв’язків та більш сучасним магістральним системам, а також модернізації транспортних розв’язок, перехресть та вуличної інфраструктури. Окрім того, інвестиції поліпшать доступ місцевого населення до громадського транспорту. Також передбачено створення безпечної велосипедної та пішохідної мережі, міського транспортного планування, впровадження зменшення дозволеної швидкості у житлових районах та шкільних зонах, а також IT-систем регулювання транспортної безпеки.

Віце-президент ЄІБ Вазіл Гудак так це прокоментував: “Кредит банку допоможе зробити найбільші українські міста безпечнішими та комфортнішими для життя завдяки покращенню міського простору, а також дорожньої та транспортної систем. У такий спосіб ці міста стануть більш привабливими для своїх жителів, відвідувачів та бізнесу, водночас сприяючи економічному зростанню”.

Віце-прем’єр-міністр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе сказала таке: «Поліпшення якості транспортної інфраструктури є стратегічним пріоритетом для України. Не лише погані дороги обмежують наше право на вільне пересування, вони також спричиняють жахливі втрати людських життів. Показник смертності внаслідок ДТП в Україні утричі більший, ніж у ЄС; для нас ремонт та поліпшення наших доріг є першорядною необхідністю. Інвестуючи у безпеку дорожнього руху та інші проекти – такі, як подовження та модернізацію лінії харківського метрополітену, – Європейський інвестиційний банк допомагає Україні зробити це. Разом ми модернізуємо українську транспортну інфраструктуру, аби відповідати європейським стандартам».

Голова Представництва ЄС в Україні Хюґ Мінґареллі зауважив: “Я впевнений, що цей проект допоможе врятувати багато людських життів. Щороку люди гинуть у ДТП в Україні, чого можна уникнути. Я впевнений, що практичний досвід, отриманий в цих п’яти великих містах, пізніше буде використано по всій Україні. Як наслідок, українці безпечніше почуватимуть себе на своїхдорогах”.

Довідкова інформація
Про ЄІБ
Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) – це банк Європейського Союзу, який надає довготермінові кредити. Це єдиний банк, яким володіють та який представляє інтереси країн-членів Європейського Союзу. ЄІБ тісно співпрацює з іншими інституціями ЄС для реалізації політик Євросоюзу.

ЄІБ є найбільшим за обсягами багатостороннім позичальником та кредитором. Він надає фінансування та експертне знання для реалізації важливих та сталих інвестиційних проектів. Це сприяє досягненню політичних цілей ЄС. Понад 90% діяльності ЄІБ стосується Європи, але він також сприяє реалізації політики ЄС у сфері зовнішніх відносин та розвитку.

ЄІБ фінансує проекти в Україні на основі Мандату зовнішнього кредитування Євросоюзу. Цей мандат надає ЄІБ гарантію, що покривається бюджетом Євросоюзу, для проектів, які представляють значний інтерес для ЄС та його східних сусідів у сферах соціальної та економічної інфраструктури, розвитку місцевого приватного сектора та боротьби проти змін клімату.

Інвестиційний інструмент сусідства (NIF) – це фінансовий механізм, заснований у 2008 році. Його мета – мобілізувати додаткове фінансування задля покриття інвестиційних потреб регіону сусідства ЄС. Йдеться, зокрема, про інфраструктуру у таких секторах, як транспортний, енергетичний, охорони довкілля та соціальний.

Східне партнерство було засновано 2009 року як спільну ініціативу ЄС, його країн-членів і шести країн-партнерів – Азербайджану, Білорусі, Вірменії, Грузії, Молдови та України. Воно є ключовим стовпом Політики сусідства ЄС. ЄІБ є винятково активним у багаторівневому вимірі цього партнерства. Це відбувається через надання ключових інвестицій у пріоритетні сфери: транспортну, енергетичну (включаючи енергоефективність), боротьби проти змін клімату, доступу до фінансів для малих і середніх підприємств та інновацій. На кінець 2017 року обсяг кредитування банком у регіоні Східного партнерства досяг 8 млрд. євро. За допомогою цих коштів було профінансовано приблизно 90 інвестиційних проектів та надано кредитні кошти задля підтримки малого і середнього бізнесу регіону.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах