11576
19:28 13.062018

Європарламент проголосував за виділення 1 млрд. євро допомоги Україні

Економіка 2692

3 червня Європарламент ухвалив виділення 1 млрд. євро кредиту макрофінансової допомоги, щоб допомогти Україні виконати зовнішні фінансові зобов’язання протягом 2018-2019 років.

935723Євродепутати погодились на пропозицію Єврокомісії надати Києву ще один пакет макрофінансової допомоги, що є особливим інструментом допомоги країнам-сусідам ЄС, які постають перед викликом сплати їхніх боргів.

Проте вони наполягли на тому, щоб Європарламент, Рада ЄС та Єврокомісія зробили спільну заяву щодо політичних умов, які Україна має виконати. Це пов’язано із стурбованістю щодо швидкості проведення реформ та боротьби з корупцією у цій країні.

Цю заяву додано до рішення. В ній наголошено, що передумовою виділення кредиту є забезпечення ефективних демократичних механізмів Україною, зокрема багатопартійної парламентської системи, а також верховенства права та прав людини. Також в ньому підкреслено, що використання допомоги ЄС має допомогти зменшенню бідності та сприяти створенню робочих місць в Україні.

Євродепутати також наполягають, що умовою для виділення кредиту є прогрес у боротьбі з корупцією. Зокрема, йдеться про створення спеціалізованого анктикорупційного суду відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії. (7 червня парламент України проголосував за створення цієї інституції).

Єврокомісія та Європейська служба зовнішньої дії мають слідкувати за виконанням цих передумов, а також оприлюднити їхні висновки з цього питання. У разі невиконання вимог, Єврокомісія має тимчасово призупинити або скасувати виділення платежів, вважають євродепутати.

За відповідну резолюцію проголосувало 527 депутатів, проти – 124, утрималось – 29.

Цитата
Доповідач Ярослав Валенса (Європейська народна партія, Польща) сказав: “Метою цієї допомоги є економічна стабілізація країни. Чіткі умови для її виділення мають забезпечити, що ці гроші буде витрачено саме на досягнення цієї цілі. Перед виділенням коштів країна має здійснити рішучі кроки у боротьбі з корупцією. Мені приємно привітати прийняття минулого тижня закону щодо Вищого антикорупційного суду в Україні. Це означає, що українці відповідально ставляться до взятих зобов’язань”.

Подальші кроки
Після голосування Європарламенту, 26 червня рішення про виділення допомоги має ухвалити Рада ЄС.

Довідка
Макрофінансова допомога ЄС – це особливий інструмент для вирішення серйозних фінансових проблем у країнах-сусідах ЄС. Від початку кризи в Україні у 2014 році це вже четверта така програма. Крім неї ЄС надає й інші типи фінансової підтримки Україні. На сьогодні вже виділено 2,8 млрд. євро, але у січні 2018 року було скасовано виділення додаткового траншу в розмірі 600 млн. євро через невиконання Україною всіх умов для його виділення.
Міжнародний валютний фонд (МВФ) визначив, що Україні потрібно 4,5 млрд. доларів (3,6 млрд. євро) для виконання фінансових зобов’язань у 2018 та на початку 2019 року.
ЄС є найбільшим торговим партнером України, тоді як Україна становить 0,8% у загальній структурі торгівлі ЄС.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини