11530
20:22 11.062018

Депутатів Баранинської сільської ради закликали долучитися до вирішення проблеми нелегального працевлаштування на території ОТГ

Економіка 5044

У засіданні сесії Баранинської сільської ради, яке пройшло під головуванням Баранинського сільського голови Юрія Марусяка, на запрошення депутатів взяли участь перший заступник начальника Управління Держпраці у Закарпатській області Василь Грицик та начальник відділу збільшення наповнення бюджету Головного управління Пенсійного фонду України у Закарпатській області Мирослава Максимович. Перед розглядом питань повістки денної гості поінформували присутніх про стан справ щодо нелегального працевлаштування в області.

bars2

Представник Головного управління Пенсійного фонду України у Закарпатській області повідомила присутнім кількість зареєстрованих на території Баранинської ОТГ роботодавців і найманих працівників, а також осіб пенсійного віку. При цьому посадовець звернула увагу на співвідношення цих показників. Так, за словами Мирослави Максимович, у деяких селах, що входять до складу цієї об’єднаної територіальної громади, відношення осіб пенсійного віку до працюючих становить 5:1, а подекуди навіть 12:1. Виступаюча наголосила: якщо б кожен з 500 зареєстрованих тут суб’єктів господарювання працевлаштував хоча б по одному найманому працівнику, то бюджет територіальної громади поповнився майже на два мільйони коштів.

Логічним продовженням цієї теми став виступ першого заступника начальника Управління Держпраці Василя Грицика, в якому він охарактеризував діяльність Управління, спрямовану на легалізацію найманої праці та оплати праці в краї.

– Ми не ставимо собі за мету лише покарати порушників трудового законодавства, – наголосив Василь Грицик. – Перш за все, фахівці Управління проводять широку роз’яснювальну роботу. Громадськість повинна зрозуміти: наявність значного неформального сегменту зайнятості, поширення тіньових схем оплати праці призводять до дефіциту грошових коштів, деформації ринку праці, розвитку недобросовісної конкуренції та зниження соціальної захищеності працівників.

За результатами проведеної Управлінням Держпраці роз’яснювальної роботи, від початку цього року в області вже працевлаштовано понад 1000 осіб.

Також у своєму виступі посадовець звернув увагу депутатського корпусу Баранинької ОТГ на змінах, внесених до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

Так, відповідно до положень ч. 3 ст. 34 згаданого Закону виконавчі органи міських рад міст обласного значення та об’єднаних територіальних громад, мають право здійснювати на відповідних територіях контроль за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення та накладати штрафи за порушення цього сегменту правовідносин. «Отож Баранинська ОТГ, як і інші органи місцевого самоврядування, визначені Законом, може мати у своєму складі інспектора праці, котрий буде наділений повноваженнями здійснювати державний контроль за додержанням трудового законодавства на території громади», – сказав Василь Грицик.

Це питання викликало жваве обговорення серед депутатів, а голова сільради Марусяк Ю.І. повідомив, що на сьогодні сільська рада визначається з кандидатурою працівника, який би зміг виконувати функції інспектора праці.

На завершення представник Управління Держпраці закликав депутатів долучитися до вирішення актуальної проблеми – легалізації найманої праці.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах