11520
21:12 11.062018

В історико-культурному комплексі «Совине гніздо» обговорили Стратегії розвитку міста «Ужгород-2030»

Економіка 4540

Чергові етапи в розробці Стратегії розвитку міста «Ужгород-2030» обговорили сьогодні під час «круглого столу» в історико-культурному комплексі «Совине гніздо».

DSC_0001

Відкриваючи зібрання, виконуючий обов’язки Ужгородського міського голови, заступник міського голови Ігор Фартушок розповів, що робота із напрацювання документу активно просувається, а кількість тих, хто прийшов на сьогоднішню дискусію, свідчить, що багатьох ужгородців хвилює визначити, як якісно змінювати місто надалі.

Завідувач відділом регіональної політики Національного інституту стратегічних досліджень, доктор економічних наук, професор Алла Двігун відзначила, що обласний центр Закарпаття завжди вирізнявся прагненням до інноваційності, інтегрування в ЄС.

Принципи підходу до формування Стратегії – поєднання напрацювань експертів із баченням керівництва міста та результатами опитування ужгородців. Зі статистичних показників за «точку відштовхування» взято 2015 рік, зроблено аналіз, який, до прикладу, виявив, що торік Ужгород за обсягом інвестицій займав 2 місце в області, тоді як за темпами приросту інвестицій – 14-е. Докладно проаналізовано також ситуацію в освітній галузі, медицині, демографічні та інші показники.

За словами завідувача кафедрою міжнародних економічних відносин УжНУ, доктора економічних наук, професора, директора Інституту державного управління та регіонального розвитку Володимира Приходька, коротко стратегічна ціль розвитку Ужгорода формулюється: «Інноваційне і креативне місто».

Заплановано реалізовувати програми: наукового парку, смарт-міста, академічного підприємництва, креативного міста. Із об’єктів, скажімо: створення або відновлення бізнес-інкубатора, започаткування потужного експоцентру, наукового парку, потужного еко-технологічного нового ботанічного саду.

Начальник управління економіки та стратегічного планування Ужгородської міської ради Ольга Травіна коротко розповіла про одну зі складових майбутньої Стратегії – План дій сталого енергетичного розвитку. Документ підготовлено в рамках виконання Угоди мерів, до якої Ужгород приєднався у 2016 році, наразі він ще відкритий до обговорення і коригування, а ближчим часом буде винесений на затвердження депутатами на сесії міської ради. Нещодавно для виконання зобов’язань до 2030 року на третину зменшити викиди вуглекислого газу і скоротити споживання енергії було підписано договір про співпрацю з Європейським банком реконструкції та розвитку, відтак наше місто сподівається на отримання кредитних коштів для енергомодернізації всіх бюджетних закладів, насамперед шкіл, садочків, медичних установ. Уже наприкінці цього місяця, за словами Ольги Травіної, очікується приїзд в Ужгород групи аудиторів для визначення, що саме в якому закладі треба оновлювати.

Начальник управління містобудування та архітектури Ужгородської міськради Олег Боршовський повідомив, що вже затверджено 14 детальних планів територій міста. Необхідно також занести в реєстр всі пам’ятки архітектури, у тому числі нововиявлені, створити міський підрозділ з охорони культурної спадщини, передбачене Стратегією викласти в генеральному плані Ужгорода, створити містобудівний кадастр.

Доцент, кандидат філософських наук, голова обласної групи медіаторів Олександр Пелін представив результати соціологічного дослідження, яке проходило в кілька етапів. Зокрема, вперше для підготовки Стратегії провели опитування мешканців міста щодо їхньої думки про основні орієнтири розвитку і ризики реалізації Стратегії. Також уперше було зроблено контент-аналіз усіх попередніх стратегій та напрацювань робочих груп.

Цікаво, що близько 60% опитаних вважають, що Ужгород – місто нереалізованих можливостей. Більшість бачать пріоритетами розвиток транскордонної співпраці та туристично-рекреаційного потенціалу міста. Хоча у баченнях  мешканців різних мікрорайонів чимало протиріч.  З аналізу опитування також випливає, що первинною одиницею стратегічного планування має бути мікрорайон, а таких у місті більше півтора десятка.

Під час “круглого столу” виступила також доктор економічних наук, професор, головний науковий співробітник відділу регіональної політики Національного інституту стратегічних досліджень Даниїла Олійник, а голова правління Агентства місцевого розвитку “Європоліс”, консультант Асоціації міст України, експерт зі стратегічного планування Всеукраїнської мережі “РЕГІОНЕТ” Олег Лукша представив розширений і деталізований SWOT-аналіз до проекту Стратегії розвитку міста “Ужгород-2030”.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини