11217
20:06 24.052018

Проблеми легалізації трудових відносин та погашення боргів по зарплаті вирішували в Закарпатті

Економіка 2545

24 травня в Закарпатській обласній державній адміністрації відбулося спільне розширене засідання обласної робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення, забезпечення реалізації рішень, спрямованих на підвищення рівня оплати праці та дотримання норм законодавства в частині мінімальної заробітної плати та обласної комісії з питань погашення заборгованості із виплати заробітної плати, пенсій, стипендій, інших соціальних виплат та податкового боргу.

33059429_2053947304864765_818067905542356992_oВ засіданні взяли участь заступник Голови правління Пенсійного фонду України Владислав Машкін, заступник голови Закарпатської облдержадміністрації Віктор Мікулін, начальник головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області Анастасія Пентек, представник Державної служби з питань праці, керівники головного управління Державної фіскальної служби, управління Держпраці в області, департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації, обласного об’єднання організації роботодавців «Закарпаття», ради територіального відділення Асоціації платників податків України в Закарпатській області, громадської організації «Спілка підприємців Закарпаття», Закарпатського регіонального відділення Українського союзу промисловців і підприємців, керівники райдержадміністрацій і міськвиконкомів, об’єднаних управлінь Пенсійного фонду області, органів місцевого самоврядування та інші.

Відкриваючи засідання, Віктор Мікулін наголосив на тому, що однією із найгостріших проблем Закарпаття є відтік за кордон працездатного населення, передусім робітничих професій. Одна із основних причин – низька заробітна плата на закарпатських підприємствах. Тому першочерговим завданням органів влади, правоохоронних органів, всіх, хто має стосунок до дотримання законодавства про працю, забезпечити налагоджену результативну співпрацю щодо захисту трудових прав і гарантій працівників, легалізації зайнятості і доходів.

Анастасія Пентек у своїй доповіді зосередила увагу на практичних аспектах здійснення моніторингу відомостей реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування по виявленню ознак порушень законодавства про працю.

– На сьогодні в Закарпатській області 289,5 тисячі застрахованих осіб, що майже на 7 тисяч осіб більше, ніж на кінець минулого року. Разом з тим, спостерігаємо, що за останні 17 років чисельність офіційно працюючих в області скоротилась на 18 відсотків, – зазначила Анастасія Пентек. – Із більш як півмільйона працездатних закарпатців не задіяно в жодній сфері економіки близько 200 тисяч осіб, або 40 відсотків. Саме на цю категорію громадян ми спрямовуємо роботу, зокрема й інформаційну, щодо залучення їх до сплати страхових внесків.

Порушила Анастасія Пентек і таке актуальне питання, як пошук несумлінними роботодавцями різних способів мінімізації витрат на оплату праці, ухилення від сплати єдиного соціального внеску тощо.

– Проводячи моніторинг відомостей реєстру застрахованих осіб, до прикладу, у березні, ми виявили 18 підприємств, на яких 31 особі, як правило, керівнику або бухгалтеру, нарахували заробітну плату від 100 тисяч до 547 тисяч гривень, при цьому середня заробітна плата інших працівників становила від 3,2 до 3,8 тисячі гривень. Це може свідчити про можливу «тінізацію» заробітної плати, – каже Анастасія Пентек.

У зв’язку з цим виконавчий директор обласного об’єднання організації роботодавців «Закарпаття» Михайло Думнич висловив свою думку з цього приводу:
– Питання з такими недобросовісними керівниками слід вирішувати на законодавчому рівні: необхідно ввести прогресивну шкалу оподаткування і проблема високих зарплат керівників, а отже, і приховане ухилення від сплати податків, зніметься.

Загалом в залі розгорілася жвава дискусія щодо питань державного нагляду за дотриманням законодавства про працю, зростання надходжень в місцеві бюджети, виявлення фактів використання праці неоформлених працівників. Так, голова Іршавської об’єднаної територіальної громади Степан Бобик звернув увагу присутніх на проблеми у сфері міжнародних перевезень (зараз, щоб мати змогу виїжджати в зарубіжжя, приватні перевізники масово перереєстровують свій бізнес за кордоном, що суттєво вдарить по надходженнях в місцеві бюджети). Щодо останнього, проблему необхідно вирішувати на державному рівні, уклавши відповідні міжнародні угоди.

Учасники наради наголошували на тісній співпраці органів Пенсійного фонду, управління Держпраці, фіскальної служби та органів влади на місцях щодо вжиття заходів до платників, у яких виявлено ознаки порушення законодавства про працю. Завдяки діяльності робочої групи з питань легалізації заробітної плати та зайнятості населення та іншим вжитим заходам кількість осіб, які отримували заробітну плату менше мінімальної, скорочується: скажімо, в переробній промисловості зменшилась на 40 відсотків. Станом на 1 травня цього року легалізовано працю 249 неоформлених найманих працівників, завдяки чому в бюджет мобілізовано понад 200 тисяч гривень єдиного внеску.

На нараді заслухали і керівників деяких підприємств-боржників щодо перспектив погашення їхньої заборгованості. Як результат, один із найбільших боржників до Пенсійного фонду – ПАТ «Закарпаттягазбуд» – вже частково погасив заборгованість із відшкодування пільгових пенсій у сумі 305 тисяч гривень.

Підсумовуючи роботу засідання, заступник Голови правління Пенсійного фонду України Владислав Машкін подякував присутнім за спільну роботу та зауважив, що важливо, щоб всі у питаннях легалізації трудових відносин всі контролюючі органи діяли спільно і злагоджено, використовуючи надані повноваження максимально.

– Часто чуєш: нема повноважень або закони не ті. Та не буде таких повноважень, які б одразу вирішили проблеми! Наше завдання – постійно, займаючи наступальну позицію, контролювати роботодавців. І рано чи пізно до них приходитиме усвідомлення того, що не можна використовувати працю неоформлених працівників.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах