10983
12:43 8.052018

В Ужгороді обговорювали тіньову зайнятість та її наслідки

Економіка 2864

Сьогодні, 8 травня, у прес-центрі Закарпатської ОДА провели брифінг на тему негативних наслідків нелегальних трудових відносин і виплати заробітної плати в конвертах. Йшлося про боротьбу з тіньовою зайнятістю в області, переваги офіційного працевлаштування та відповідальність роботодавців за порушення цього сегмента трудових правовідносин.

imgpsh_fullsize

Директор департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Михайло Петрішка зауважив, що мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов’язковою на всій території України для підприємств усіх форм власності і господарювання та фізичних осіб, які використовують працю найманих працівників, за будь-якою системою оплати праці.

Проте деякі роботодавці ігнорують зазначені конституційні норми і змушують робітників працювати без оформлення трудових відносин, видають працівникам зарплату готівкою «у конвертах». У цьому випадку йдеться про «тіньові» заробітки, з яких не утримуються податки та не здійснюються відрахування до Пенсійного фонду.

Працівник, який погоджується на таке працевлаштування, виявляється повністю беззахисним перед роботодавцем. Усна домовленість жодним чином не фіксується юридично, роботодавець сплачує стільки, скільки вважає за потрібне і доти, поки вважає за потрібне. Працівник не має доказів на підтвердження дійсного розміру своєї заробітної плати та трудового стажу.

Згода отримувати зарплату «у конвертах» позбавляє соціального захисту, адже пенсія у майбутньому нараховується тільки з офіційної заробітної плати.

Перший заступник начальника управління Держпраці у Закарпатській області Василь Грицик наголосив, що нелегальна зайнятість працівників та зарплата «в конвертах» – це одна з найбільш актуальних на сьогодні проблем в Україні, адже основним джерелом наповнення місцевих бюджетів є податок з доходів фізичних осіб. Ці кошти спрямовуються на вирішення соціальних проблем кожного населеного пункту, якісне медичне обслуговування, належний рівень освіти та культури, а головне, – захист прав та законних інтересів платників податків.

З березня 2018 року розпочалася інспекційна діяльність Управління Держпраці. На сьогодні посадовці Управління здійснили 142 інспектування. За підсумками їх проведення у шести роботодавців області виявлено 21 нелегально працевлаштовану особу. За результатами інспекційних відвідувань відповідальним посадовим особам внесено приписи на усунення виявлених порушень, на винних за допуск до роботи неоформлених працівників складено і скеровано на розгляд до суду 6 адміністративних протоколів. Накладено штраф на загальну суму 2010420 грн.

Водночас результатом діяльності фахівців Управління Держпраці із січня по квітень 2018 року є офіційне оформлення на роботу 792 осіб.

Варто зауважити, що за порушення вимог законодавства про працю передбачено три види відповідальності: адміністративну, кримінальну та фінансову. Щодо останньої, то вона суттєво посилена, і з 1 січня 2018 року зі зміною мінімальної зарплати розмір фінансових санкцій також змінився. За порушення трудового законодавства юридичні та фізичні особи – підприємці, які використовують найману працю, несуть фінансову відповідальність у розмірі від 1 до 30 мінімальних зарплат за кожного працівника (3723 та 111 690 грн. відповідно).

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах